آموزش کار با ویرایشگر متنی Nano

آموزش کار با ویرایشگر متنی Nano
آموزش کار با ویرایشگر متنی Nano

مقدمه

Nano یکی از ابزار های ویرایش متن می‌باشد که به صورت پیش‌فرض در بسیاری از توزیع های لینوکس، نصب می‌باشد. از ویژگی های این ویرایشگر می‌توان به سادگی در عین حال قدرتمند بودن آن اشاره کرد. در این مقاله آموزشی قصد داریم نکات پر استفاده از این ویرایشگر را مرور کنیم.

کلید های میانبر

  1. کلید های میانبر، به حروف بزرگ و کوچک حساس نیستند.

  2. اگر در کلید های میانبر قرار است از عددی استفاده کنید، فقط اعدادی که در Special Character Key قرار دارند، کار خواهند کرد و اعدادی که در Numeric Pad در Keyboard شما قرار دارند، به عنوان اعداد معمولی کار خواهند کرد.

  3. همچنین دو Notation زیر در کلید های میانبر به کار برده می‌شوند:
^
M-
^

به معنای کلید های Control ای می‌باشد که می‌توان به جای آن از Ctrl و یا فشار دادن دوبار Esc استفاده کرد.

M-

به معنای کلید های Meta می‌باشد و می‌توان به جای آن از Alt یا Esc استفاده کرد.

حال بپردازیم به کلید های میانبر مهم:

F1

راهنمای استفاده از کلید های میانبر را نشان می‌دهد.

M-A OR ^6

باعث فعال کردن حالت Mark Set می‌شود که می‌توان در این حالت، متن را با استفاده از کلید های Navigator و Arrow انتخاب می‌کنیم. اگر دوباره این دستور را اجراء کنیم، به حالت Mark Unset می‌رویم که دیگر نمی‌توان متن را انتخاب نمود.

^K

باعث Cut کردن متن می‌شود. متن Cut شده در Cut Buffer ذخیره می‌شود. اگر متنی انتخاب شده باشد، آن خط در Cut Buffer می‌رود. وگرنه خط کنونی را Cut می‌کند. اگر Cursor را تغییر ندهیم، تا زمانی که پشت سر هم متن را Cut می‌کنیم، همگی در Cut Buffer ذخیره می‌شود. اما به محض تغییر دادن Cursor، و Cut کردن دوباره، Cut Buffer ما Overwrite می‌شود.

^U

باعث Uncut کردن متنی که در Cut Buffer وجود دارد می‌شود. در‌واقع متن را در جایگان کنونی Cursor میچسباند (Paste) .

M-6

باعث Copy کردن متن می‌شود. متن Copy شده در Cut Buffer ذخیره می‌شود. اگر متنی انتخاب شده باشد، آن خط در Cut Buffer می‌رود. وگرنه خط کنونی را Copy می‌کند. اگر Cursor را تغییر ندهیم، تا زمانی که پشت سر هم متن را Copy می‌کنیم، همگی در Cut Buffer ذخیره می‌شود. اما به محض تغییر دادن Cursor، و Copy کردن دوباره، Cut Buffer ما Overwrite می‌شود.

^_

باعث می‌شود که از شما بپرسد که به کدام خط می‌خواهید بروید. برای Navigation به کار می‌رود.

^C

به شما اطلاعاتی از اینکه Cursor شما در کجای File قرار دارید می‌دهد. اعم از اینکه در چه خطی، چه ستونی و در چه Character ای قرار دارید.

^O

برای نوشتن و ذخیره File به کار می‌رود.

^X

برای خروج از Nano به کار می‌رود.

^W

برای جستجو به کار می‌رود. بعد از اینکه Search String خود را وارد کردید و Enter زدید، برای دیدن جستجوی رخداد بعدی از:

M-W

و برای دیدن جستجوی رخداد قبلی از:

M-Q

استفاده کنید.

M-3

برای Comment کردن خط استفاده می‌شود. اگر چندین خط انتخاب شده باشد،‌ همه را Comment می‌کند وگرنه خطی که Cursor روی آن قرار دارد را Comment می‌کند. نوع Character ای که برای Comment کردن انتخاب می‌کند را با توجه به File Extension حدس می‌زند. برای File هایی بدون Extension از # به عنوان Comment استفاده می‌‌کند. برای Uncomment کردن نیز دوباره همین دستور را تکرار کنید.

^R

برای باز کردن File جدید به کار می‌رود. در نظر داشته باشید که به صورت پیش فرض وقتی File جدیدی را باز کنید (باید وجود داشته باشد)، محتوای File جدید به محتوای File کنونی شما اضافه می‌شود. اما اگر می‌خواهید که File جدیدی را جداگانه ویرایش کنید باید وقتی که:

^R

زدید، سپس از:

M-F

استفاده کنید و سپس اسم File جدید را وارد کنید. در این صورت وارد File جدید می‌شوید. برای اینکه بین File ها جابجا شوید از:

M-Righ_Arrow AND M-Left_Arrow

استفاده کنید.

 

همچنین Cut Buffer شما بین File های باز شده به صورت اشتراکی می‌باشد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *